De regen kwam met bakken uit de lucht, maar ondanks dat had Sluiswijk meer kleur dan ooit tevoren. Op zaterdag 24 september was het zover; de presentatie van de murals (Red. muurschilderingen) die binnen het Muren en Buren project zijn gemaakt.
Wethouder Ilse Duursma en wijkbewoonster en projectinitiator Gerda Brugman openbaarde de street art kunstwerken door een supergrote koek, gemaakt door bakkerij Wessels, te breken. Deze koek, een verwijzing naar de Sluis biscuitfabriek die naamgevend is voor de wijk, is in alle kunstwerken terug te vinden. Na deze handeling ging de bonte stoet, vergezeld van paraplu’s, laarzen en poncho’s op pad. Egbert Scheffer van Street Art Street naam de mensen mee in de verhalen achter de kunstwerken, over het proces en de kunstenaars.
Naast de rondwandeling was er muziek, konden kinderen deelnemen aan workshops graffiti en hadden de buren een barbecue georganiseerd om het project te vieren.
Over het Muren en Buren project
Ruim anderhalf jaar geleden gaven de bewoners van Sluiswijk bij Rentree, de woningcorporatie, aan dat de spierwit geschilderde muren in de wijk een doorn in het oog waren. Het licht weerkaatste alle kanten op. De buren hadden een beter idee; Street art! Rentree klopte aan bij Street Art Streets, hét collectief als het om Street art gaat in Deventer. Samen met de wijk, Kunstcircuit, Kunstenlab en Voor Elkaar-Teams staken zij de koppen bij elkaar voor het ultieme street art project; ‘Muren en buren’.
Stichting de Tijdmachine trok door de wijk om de verhalen uit de wijk op te halen. De verhalen werden vervolgens thema’s. Van helden tot dieren en van het geschiedenis tot de trots op de stad, het komt allemaal voorbij. Vervolgens werden nationale en internationaal bekende street art kunstenaars vastgelegd om de verhalen te vertalen naar murals.
De murals zijn vanaf nu vrij te bekijken en zijn gesitueerd rondom de Gooijerstraat in Deventer. Vanaf daar loop eenvoudige en met korte afstand van kunstwerk naar kunstwerk. Meer informatie over dit project en andere street art murals in Deventer is te vinden op streetartstreets.nl
Zoek de koekjes in de murals!
In elke mural zit ook een klein “Sluiswijkkoekje” verstopt. Sluiswijk verwijst niet naar een watersluis, maar naar de koekfabriek die vroeger in de buurt van deze wijk stond, en nu naamgever is van de wijk! Elke kunstenaar heeft naast het thema ook op zijn eigen wijzen een koekje verwerkt in zijn of haar mural.
Het Muren & Buren Project is een samenwerking tussen:
De wijk, Voor Elkaar-Teams, Street Art Streets, Kunstcircuit, Rentree, Kunstenlab en Stichting de Tijdmachine. Daarnaast zijn Raster, Burnside en De Driehoek nauw verbonden.
Het Muren & Buren project wordt medegefinancierd door:
Provincie Overijssel, Gemeente Deventer, WijDeventer, Oranje fonds, Prins Bernard Cultuurfonds, Wesselings van Breemen, Erven Witteveen, Rentree, Kunstcircruit
Over de kunstwerken en kunstenaars
Making of video: https://youtu.be/F_s7u9_qph4
MUUR: Het Sterrenbeeld: RAM
Huis: Gooierstraat 26 Muur de aan Tjoenerstraat
Kunstenaar: DOPIE-DSK (Arnhem) - instagram.com/dopie.dsk/
Verhaal: Een aantal wijkbewoners gaf aan graag een dier of sterrenbeelden terug te willen zien op een van de muren. Zo kwamen we op het idee om een dier in de vorm van een sterrenbeeld af te beelden. Dopie koos voor een Ram, zijn eigen sterrenbeeld en toevallig ook die van de bewoner van dit huis. Het sterrenbeeld Ram is graag nummer één! (Ook deze muur was de eerste die klaar was) Dit is niet zo vreemd omdat de Ram het eerste teken van de dierenriem is. Rammen staan bekend om hun durf, doortastendheid en ambitie. Ze houden van uitdagingen en avontuur en dat past dus perfect bij dit project in deze wijk en op deze plek. Dopie maakte ook een knipoog naar het “Volkoren sluis biscuit”. Heb jij de verwijzing gespot?
Muur: Deventer Adelaar
Huis: Gooierstraat 56 Muur: Avelostraat / Henry Dunantlaan
Kunstenaar: Dzia (Antwerpen België) - instagram.com/dzia/ - www.dzia.be
Verhaal: Veel bewoners gaven aan graag een grote adelaar op een muur te willen. Het liefst een adelaar in vlucht. Een beetje actie. Deze Adelaar is in volle actie en lijkt iets uit de bosjes te gaan plukken die onder de mural zitten. De Adelaar is ook een verwijzing naar de plaatselijke voetbalclub Go Ahead Eagles waarvan het stadion “De Adelaarshorst” op steenworp afstand te vinden is. Heb je goed rondgekeken en ook het “koekiemonster-koekie” gespot op deze muur?
Muur: Panter “Calm saves the day”
Huis: Parallelweg 42 Muur aan Randerstraat
Kunstenaar: Nicky Nahafhik (Hoogeveen)
www.instagram.com/nickynahafahik/ - www.nickynahafahik.com
Verhaal: Een wijkbewoonster is gek van panters. In haar hele leven loopt de panter met haar mee. Van kinds af aan was ze al gefascineerd door dit mysterieuze dier. Ze heeft thuis een beeldje staan van een panter. Deze betekend veel voor haar. Ze heeft heel hard gewerkt om alles bij elkaar te houden en haar kinderen een liefdevolle en stabiele basis te geven. Ze heeft ook veel voor anderen gezorgd. Nu haar kinderen op zichzelf wonen, is het tijd voor haarzelf. Met dit verhaal is Nicky aan de slag gegaan met zijn ontwerp: “Calm saves the day” Op verzoek is gekozen voor een krachtige “gevlekte panter”. Met als titel “Calm saves the day”. ‘Met kalmte overwin je elke situatie, ongeacht je karakter! Ongeacht of het een krachtig dier betreft, met kalmte in elke situatie zal je de sereniteit van een vlinder ervaren...’ Heb je het “gevlekte chocolatechip koekje” ook gespot?
Muur: Superheld “Hide fox, and all after”
Huis: Tjoenerstraat 71 Muur Parallelweg / speeltuintje
Kunstenaarsduo: Pipsqueak was here!!! (Amsterdam)
- pipsqueakwashere.com - www.instagram.com/pipsqueakwashere/
Verhaal: Veel wijkbewoners gaven aan fan te zijn van superhelden. Zo is er een jongetje uit de buurt gek op Spiderman en een stoere jongeman wordt al sinds zijn 3e de Hulk van de buurt genoemd. Een meisje wilde graag een groene ninja op de muur. PWH heeft op basis van deze verhalen een Stencil Art mural maken, met als centraal figuur een meisje van 6 meter hoog dat zich als superheld heeft gekleed en stoer over het speelpleintje voor haar heen kijkt. Aan de linkerkant op de muur: “piep zei de muis in het voorhuis” met iets in zijn pootjes…
MUUR: Better World "How to grow wall flowers”
Huis: Gooierstraat 40 Muur: Randerstraat
Kunstenaar: Timber Sommerdijk (Deventer/Amsterdam)
timbersommerdijk.nl - instagram.com/beginnendsnorretje
Verhaal: Een van de buurtbewoners, een rasechte Amsterdammer, gaf aan dat hij wel graag een sixties flowerpowermuur wil. Een beetje hippie is hij wel, met een hart van goud. Hij vindt het belangrijk dat er minder vervuiling komt op de wereld, meer schoon eten en drinken en een schone omgeving waar iedereen van kan genieten. Vrede in de wereld, dat is voor hem een heel belangrijk onderwerp. In de mural van Timber zie je hoe een heelal van bloemen opgeslokt of omarmt wordt door een persoon. En doordat veel mensen nogal rennend door het leven gaan, men nog wel eens vergeet dat alles natuur is. We zijn er als mens onderdeel van en met deze mural geeft hij aan dat we dit moeten koesteren en het vooral niet uit het oog moeten verliezen. Ook de vredesduif komt terug in het ontwerp, de hond is toegevoegd omdat veel bewoners een hond hebben in de wijk, en de kunstenaar zelf ook zijn hond mee had. Natuurlijk zit er ook een “afgehapt koekje” in deze mural.
Muur: Geschiedenis Sluiswijk en de biscuitfabriek
Huis: Paralleweg 49 Muur aan Averlostraat
Kunstenaar: Peter Kortleve (Deventer) - shortlife.nlwww.instagram.com/shortlife/
Verhaal: Er stond vroeger een biscuitfabriek ‘Sluis’in de buurt van deze wijl. Omdat de meesten mensen bij de naam ‘Sluiswijk’ denken aan een watersluis, leek het de bewoners mooi om het verhaal van deze koekjesfabriek op een van de muren te plaatsen.
Shortlife laat in zijn illustratieve stijl deze oude fabriek prachtig herleven. Herleidt uit oud beeldmateriaal, zie je de typische fabriekselementen als de grote schoorsteen met de bedrijfsnaam, de schuine fabrieksdaken en de naam die destijds groot op het dak stond. Verder zie je een van de Sluis transportauto’s die toentertijd de fabriek uitreden om de biscuits door het hele land te verspreiden. In de sfeer van weleer lacht op de voorgrond een van de vrouwelijke fabrieksmedewerkers je toe, met een biscuit in haar hand. Als in een ouderwetse reclame-uiting. Als knipoog naar Deventer vliegt er een adelaar door de lucht.
Muur: Autosport ‘The mechanic’
Huis Randerstraat 1 Muur: Gooierstraat
Kunstenaar: Zenk One (Breda) www.zenkone.nl - www.instagram.com/zenkone/
Verhaal: Een bewoner was een snelheidsduivel en was vroeger autocoureur. Hij woonde in Kampen en was gek op snelheid. In de woonkamer hangt een foto van hem in de auto op een prominente plek aan de muur. Verschillende andere buurtbewoners zijn gek op Formule1 en op het sleutelen aan auto’s. Al deze elementen en de auto van de foto zie je terug in het ontwerp van Zenk One. Het kleuren pallet is gebaseerd op de omgeving van de mural. Zie je ook wat er op de schouder van de monteur zit?
Muur: "Imaginary playground”
Huis: Randerstraat 32 Muur: Paralleweg /speeltuin
Kunstenaar: Hedof (Breda) - Hedof.com - www.instagram.com/hedof/
Verhaal: Wijkbewoners vonden dat er in elk geval één muur moeten richten op de kleinste kinderen uit de wijk. De wijk is heel kinderrijk. In de werk van Hedof zie je 2 hoofdfiguren die aan het spelen zijn, een jongen en een meisje. De jongen glijdt van een glijbaan, maar in zijn verbeelding is dat de slurf van een olifant. Het meisje zit op een wipwap.
Ook de wipkip, wordt met de verbeeldingskracht van de kinderen een echt konijn, die met een voetbal aan het spelen is. De link naar Sluis Biscuit is dat de jongen een bakkersmuts op heeft in de stijl van de Sluismascotte van vroeger. Ook heeft hij een biscuit vast en een ouderwetse deegroller. Op de achtergrond (tussen het konijn en de jongen) zie je een fabriek met schoorsteen staan, waaruit een heerlijke koekjesgeur komt.
Muur: Vaas Bloemen met koolmezen
Huis: Randerstraat 11 muur Randerstraat pleintje
Kunstenaar: Joost Zwanenburg (Amsterdam)- instagram.com/joostvijfb/
Verhaal: Een van de buurtbewoners gaf aan dat ze erg van bloemen houdt. Ze houdt van zonnebloemen, margrieten rozen en tulpen in een kleurrijk boeket. Dit laat Joost terugkomen in zijn werk, gebaseerd op een foto van een zelf gemaakt boeket bloemen. De wijkbewoonster wilde ook graag samen met haar dochters op creatieve wijze terugkomen in de mural. Haar dochters komen terug in twee koolmezen die de buurt opfleuren, net zoals deze dochters graag doen met stoepkrijt. . Zie je waar de koolmees van aan het snoepen is?
Comments